Končno smo dočakali novo mladinsko izmenjavo, tokrat po dolgem času zimsko izvedbo. Stanovanjska skupina Črnuška Gmajna gosti ekipi mladostnikov iz Azorskih otokov (Portugalska) in Madžarske. Že sedaj vemo, da bo to nepozabna izkušnja in tukaj je nekaj trenutkov iz nje:

sobota

Prva je prispela portugalska skupina. Iz Azorskih otokov so na pot proti Ljubljani šli že v petek. Postregli smo jim s kosilom – okusnim puranom in rižem. Njihov prvi vtis je bil, da je v Sloveniji veliko drugače- opazili so, da so hiše drugačne, zlasti strehe, sicer pa so se počutili zelo dobrodošle. Vsi smo bili zelo navdušeni nad izkušnjo te izmenjave. Vsi so želeli videti sneg, vendar smo bili razočarani, ker je prvi dan deževalo. Čeprav je deževalo, smo se zelo zabavali, ko smo šli na sprehod na ogled farme jelenov in ko smo po večerji igrali karte, saj smo se tako bolje spoznali. Z vlakom direktno iz Budimpešte so zvečer prispeli tudi madžarski udeleženci in tako napolnili hišo do zadnjega kotička.

   

nedelja

V nedeljo dopoldne smo preživeli ob igranju “energizerja” in iger imen. Popoldne pa smo šli v center Ljubljane, kjer smo imeli “city games”. Ogledali smo si veliko spomenikov v mestu, ki so bili res lepi in naše skupine so imele slovenske voditelje, ki so nam veliko razložili o Sloveniji in še posebej o Ljubljani. Ko smo ponoči prispeli na grad, je bila svetloba čudovita. Imeli smo tudi zajtrk, kosilo, večerjo in bili so odlični (Peter je opravil odlično delo!). Hrana je bila precej podobna hrani pri nas doma  a Portugalskem in Madžarskem. Polnjena paprika je bila čudovita. Počutili smo se zelo navdušeni in veseli, da smo se družili med sabo. Igra s kartami (UNO, remi) je bila zelo zabavna. Do konca dneva smo bili izčrpani.

ponedeljek

Dan smo začeli z dobrim zajtrkom. Nato smo se vsi odpravili na ogled Blejskega jezera. Tam smo začeli z nekaj “energizerji”, nato pa smo se odpravili na dolg sprehod okoli jezera. To je bilo prvič, da smo na naši poti videli snežinke. Neverjetna izkušnja, za vse iz Azorskih otokov tudi prvič v življenju. Prispeli smo do naše nove namestitve, kjer bomo preživeli štiri noči. Popoldne je vsak predstavil svoje primere trajnostnega razvoja v svoji državi. Počutili smo se zelo nervozni glede priprave predstavitev. Začeli smo novo igro (kiss killer), ki traja nekaj dni. Začeli smo z delavnicami (medijsko poročanje, snemanje filma, zaključni dogodek za zadnji dan). Med madžarskim medkulturnim večerom smo začeli igrati limbo in druge igre, kar je bilo res razburljivo.

torek

Ta dan smo se zbudili precej zgodaj, nato pa smo šli s ski busom do postaje žičnice Vogla. Razgled na vrhu smučišča, kjer smo pojedli okusno kosilo, je bil neverjeten. Nekateri smo s Petrom smučali na drugih smučiščih. Drugim so pomagali drugi učitelji. Nekateri so se učili hitreje od drugih, a na splošno so se vsi zelo zabavali! Ponosni smo bili drug na drugega, saj se vsak trudi po svojih najboljših močeh. Imeli smo tudi portugalski tradicionalni večer in tam je bila predstavitev o Azorih in imeli smo kviz. U, kako je bilo zabavno!. Portugalci so nam predstavili še svojo tradicionalno glasbo, ples in dobro hrano. Vsi so uživali v vsem in bil je čudovit večer. Na koncu dneva smo igrali namizni nogomet in biljard.

sreda

Danes smo začeli ponovno z novo igro “kiss kilerja”. Potem smo šli ven in si privoščili azorski “energizer”. Nato smo šli okoli Bohinjskega jezera in se ustavili pri ogledu t.i. fruktalovega drevesa, ki je znano drevo v Sloveniji. Na poti nazaj smo se ustavili pri kipu Zlatorogu in Tia nam je povedala legendo o svojih zlatih rogovih. Nato smo imeli kosilo. Res je bilo dobro! Kupili smo tudi nekaj spominkov za družino. Nekaj ​​pogumnežev je vstopilo v res hladno jezero. Po tem smo se odpravili na drsanje. Veliko ljudi je padlo na ledu, a bilo je res zabavno! Igrali smo se na ledu in Tomi je izstopal od ostalih. Šli smo tudi v lokalni supermaket in kupili nekaj tradicionalnih bonbonov in čokolade. Zvečer smo imeli nekaj prostega časa, igrali smo se igre in se veliko smejali!

četrtek

Zjutraj so vsi uživali v zelo dobrem zajtrku. Ko smo končali, so se vsi preoblekli in šli smučat. Tako kot v torek smo se imeli čudovito na Voglu! Tistim, ki jim smučanje ni bilo všeč, so šli z Markom gledat čudovite razglede na gore. Po dveh urah smo imeli kosilo v restavraciji ob smučišču. Od tam zgoraj smo lahko videli čudovit razgled! Po dolgem smučanju in prijetnem druženju smo vsi odšli domov malo počivat. Nato smo se vsi po skupinah združili, da bi zaključili delavnice in si za večerjo privoščili dobre burgeje. Nekateri so slovenskim voditeljem pomagali zakuriti kres, in ko je bil pripravljen, so vsi ob kresu uživali v praženem marshmallowu. Potem ko smo nekaj časa preživeli v pogovoru, je David zaigral na kitaro in z njim smo zapeli pesem in bilo je čudovito slišati. Bil je čudovit dan!

petek

Današnji dan smo začeli z zajtrkom, spakirali smo kovčke in se odpravili na izlet v Planico. Tam smo videli nekaj smučarskih skakalcev in uživali v puhastem snegu. Potem smo šli proti Tamarju. Na poti nam je Tomi razložil, kako se je balvan znašel v dolini. Nihče od nas ni vedel, da ga je prinesel ledenik. Nekaj malega smo izvedeli tudi, kako so nastale doline v Sloveniji, bodisi zaradi ledenikov ali rek. Do koče smo potrebovali približno 40 minut. Tam smo uživali v razgledih na velike gore. Čez nekaj časa, približno 10 minut, smo šli noter, kjer so nam postregli s čajem in vsak je dobil kosilo. Ko smo bili siti, so se nekateri odpravili pogledat zaledenel slap, drugi pa so se že odpravili nazaj v dolino. Nato smo se odpravili nazaj v Ljubljano, kjer smo si sami ogledali mesto in kupili nekaj hrane in spominkov. Dan smo zaključili s pico, izvedli še nekaj delavnic in uživali v druženju med sabo.

Dostopnost