Stanovanjska skupina Črnuška gmajna se vsako leto udeleži kake mladinske izmenjave v sklopu programa Erasmus+. Letos je bila gostiteljica mladinske izmenjave organizacija Euniors ISE iz Madžarske, ki je poleg Slovenije gostila še Poljsko in Portugalsko.

Namen Erasmus+ mladinskih izmenjav je, da omogočajo mladim iz različnih držav, da se srečajo ter krajši čas skupaj bivajo in sodelujejo pri skupnih projektih. Dejavnosti, v katerih sodelujejo mladi na izmenjavah navadno obsegajo delavnice, vaje, razprave, igranje vlog, zunanje aktivnosti in drugo. Učne izkušnje udeležencev na mladinskih izmenjavah so priznane s potrdilom Youthpass. To je dokument, ki dokazuje, da ima prejemnik pridobljene določene kompetence in veščine. Celotne stroške projekta pa krije EU.

Naša skupina se je 14. 8. 2021 s kombijem odpravila v mesto Vác na Madžarskem. Vsi udeleženci (mentorji in mladostniki) smo bivali v tamkajšnjem študentskem domu. Kmalu po prihodu smo se igrali spoznavne igre in se tako hitro spoznali in zbližali.

Glavna tematika celotne izmenjave z naslovom Shapes Of Water je bila voda. Na temo vode smo v manjših skupinah izdelali kratke filmčke. Pri montiranju videov nam je pomagala Kito, ena izmed organizatork izmenjave, ostalo delo smo pa opravili sami v skupinah. Filme vseh skupin smo ob zaključku pogledali skupaj z gosti in se ob njih nasmejali. Tekom izmenjave smo izvajali tudi kemijske eksperimente v povezavi z vodo in merili njene lastnosti (pH vrednost, trdota…). V centru Váca smo delili letake z namenom ozaveščanja o varčevanju z vodo in njenem onesnaževanju. Tam smo pripravili tudi razstavo, na kateri so bile naše fotografije vode, ki smo jih posneli prvi dan. Da bi se med seboj bolje spoznali, smo udeleženci vsake izmed držav en večer pripravili predstavitev svoje države. Naš večer je vključeval predstavitev države, predstavitvene filmčke, ples na Avsenikovo Golico, kvize in pokušnjo lokalne hrane. Ponudili smo kranjsko klobaso, Šumi bonbone, Cockto, Poli salamo, čokolado in rolade Gorenjka ter še veliko drugih slovenskih dobrot. Po končani predstavitvi smo predvajali tudi pesmi, na katere smo plesali. Tudi predstavitve drugih držav so bile zelo pestre in zanimive, jedli smo pasijonke in ananase iz Azorskih otokov, plesali poljski narodni ples itd.

En dan je bil namenjen izletu v Budimpešto, kamor smo se odpravili z vlakom. Skupaj smo se sprehodili do vznožja hriba in se razdelili v 4 skupine. Vsaka skupina je morala s pomočjo namigov priti na tamkajšnji grad. Nato smo imeli izbiro ali izlet na Margaret otok ali sprehod do parlamenta, zatem pa smo šli skupaj v nakupovalni center. Ko smo z vlakom prišli nazaj v Vác, je bil že večer in smo do jutra imeli prosti čas. Nekateri so se odločili, da bodo šli že kar spat, drugi so se na dvorišču družili, se kartali, sprehajali po centru ali pa bili zunaj ob reki Donavi in poslušali pesmi, ki nam jih je zaigral eden izmed udeležencev iz Madžarske. Naslednji dan pa nismo bili le ob Donavi temveč tudi v njej! S čolni, ki so bili podobni kanujem in so se imenovali Dragon boat, smo priveslali do manjše plaže, kjer smo se kopali.

Razočarani smo bili le nad hrano, ki nam je bila priskrbljena. Za zajtrk smo vsak dan jedli sendviče, za kosilo in večerjo pa rižoto. Prednosti izmenjave so bile, da smo se veliko družili in spoznavali nove ljudi, različne kulture, jezike, hrano. Dobro je bilo tudi to, da smo spoznali problematiko voda drugih držav, govorili v angleščini in tako vadili naše sposobnosti.

Za konec pa še nekaj naših izjav in vtisov:
»Več sem govorila angleško danes, kot govorim slovensko doma. Poslušala sem tudi nekaj madžarskih pesmi.«
»Spoznala sem nove ljudi, večkrat bila izven cone udobja in se naučila nov stavek v Portugalščini.«
»Naučil sem se uporabljati novo aplikacijo, spoznal zgodovino mesta in plesal po ulicah.«
»Več sem komunicirala z ostalimi, samostojno reševala osebne probleme in presegla osebne meje.«

 

Dostopnost