S podporo sredstev iz projekta Erasmus+ se je 17 delavcev Strokovnega centra Mladinski dom Jarše odločilo za strokovno ekskurzijo v Amsterdam in njegovo okolico. Namen študijskega obiska je bil izobraževanje delavcev z obiski vladnih in nevladnih organizacij s področja dela z mladimi iz ranljivih skupin. Obiskali smo različne organizacije, imeli oglede in predstavitve programov in storitev ter izmenjavali strokovna mnenja in izkušnje (primeri dobrih praks) z gostitelji. Obvezna sta bila 100-odstotna udeležba na ogledih institucij in zaključna evalvacija. Od udeležencev se je pričakovalo aktivno sodelovanje tekom celotnega študijskega obiska. Seveda smo našli čas tudi za uživanje in ogled nekaterih kulturnih znamenitosti.

TERMIN: 19. 8. – 25. 8. 2024

1. DAN: 20. 8. 2024
• Avans – Visoka šola za uporabne vede v mestu Breda
Čas obiska: 9:30 – 16:00
Institucija za visokošolsko izobraževanje. Znana je po visoko kakovostnem visokošolskem izobraževanju in praktičnih pristopih poučevanja. Ponujajo 21 študijskih oddelkov in raziskovalni program. Njihov pristop do študija je spodbujanje mešanja študijskih programov ter izmenjava študentov iz različnih študijskih programov z namenom razširiti poglede na temo, ki jo študentje raziskujejo. Njihova temeljna vrednota je ostati družbeno angažiran, ambiciozen in nadaljevati z osebnim pristopom dela do študentov in osebja. Glavni cilj je združiti ali povezati izobraževanje, raziskovanje in praktična področja dela. Sodelujejo z mednarodnimi partnerji na področjih inovativnih programov, pripravništev, študijskih izletov ter izmenjavah za študente in profesorje.
Omogočili so nam ogled univerzitetnih prostorov, kjer smo imeli priložnost videti njihov “green room”, podcast studio, prostor, kjer študenti ali osebje snemajo videe, tehnološko sobo in prostore, kjer študenti lahko najdejo svoje mesto za študij ali pogovor s profesorji.

• RJJI Den Hey Acker – zavod za prestajanje kazni za mladoletne in mlajše odrasle
Institucija za fante, starejše od 12 let, pa do 17 ali 23 let. Zavod ima 11 skupin; 10 skupin z 8 fanti za kratkotrajno bivanje in eno skupino z 8 fanti za dolgotrajno bivanje. Skupaj prestaja kazen 88 mladih. Problemi, s katerimi se soočajo nameščeni fantje, so osebnostne motnje, mejna motnja in antisocialne veščine. Delo zaposlenih temelji na shema terapiji in programu “Youturn” (program namenjen spremembi smeri poti mladih). Po odhodu mladoletnika iz zavoda je stopnja povratka v naslednjih 5 letih 70 %.

2. DAN: 21. 8. 2024
• UvA minds
Čas obiska: 10:00 – 12:00
UvA minds je ustanova, kjer zagotavljajo specializirano psihološko obravnavo in podporo otrokom in mladostnikom, starim od 4 do 24 let. Nekatere obravnave vključujejo tudi starše. Glavne težave, s katerimi se soočajo njihovi klienti, so tesnoba, travme, ADHD in osebnostne motnje. V organizaciji je zaposlenih 35 strokovnjakov (psihologi, otroški psihologi in zdravnik). S klienti večinoma delajo individualno ali izjemoma skupinsko terapijo.
Podrobneje so nam predstavili dva pristopa: WRITE journal in shema terapijo. WRITE journal je terapija namenjena obravnavi travm pri otrocih/mladostnikih, starih med 4 in 18 let, ki imajo/kažejo simptome PTSD. Gre za strukturirano pisanje dnevnika o travmi, ki se je zgodila posamezniku. Cilj je predelati travmo, spremeniti misli, razviti prilagoditve in deliti svojo zgodbo. Običajno se izvede več kot 12 srečanj. Včasih je del terapije tudi »Extra-rotten fish therapy«; to je pismo, ki ga otrok napiše povzročitelju travme.
Shema terapija je integrativna oblika psihoterapije, ki združuje elemente kognitivno-vedenjske terapije, psihoanalize, teorije navezanosti in terapije osredotočene na čustva. Cilj je prekiniti negativne vzorce. To terapijo večinoma uporabljajo za otroke z osebnostnimi motnjami in kroničnimi psihološkimi težavami. Psihologinja nam je predstavila praktičen primer uporabe lutk za delo z mlajšimi otroki.

• Young Perspectives – YOPE
Čas obiska: 13:30 – 14:30
YOPE je namenjen zagotavljanju specializiranih storitev duševnega zdravja in podpore mladim odraslim, starim od 12 do 23 let. Večina vključenih otrok je starejša od 16 let. Organizacija obiskuje mladostnike in strokovnjake v zaprtih forenzičnih ustanovah za oskrbo. Z različnimi programi, dejavnostmi in metodami vstopajo v domove za pridržanje in mladim ponujajo nove izkušnje z učenjem različnih socialnih in drugačnih veščin. Trenutno sodelujejo s 500 mladimi v različnih centrih za pridržanje, kjer je večina pridržanih moških. Njihova organizacija je strukturirana s t.i . fasilitatorji: ekipa več kot 60 urbanih umetnikov in športnikov; t. i. strokovnjaki: ekipa 20 mladih, ki so bili v sistemu in t. i. YOPE mentorji: 34 prostovoljcev, ki pomagajo pri izvedbi dejavnosti. Poleg rednih delavnic, ki jih izvajajo, ponujajo tudi delavnice med počitnicami, podporo za obdobje, ko mladostniki zapustijo zaprto skupino, usposabljanje za pridobivanje kompetenc in znanj ter nasvete mentorjev, ki so bili v podobni situaciji. Delavnice povezuje avtonomija, povezanost, domišljija, kompetence in energija. Njihov moto je “verjamemo, da ustvarjalnost osvobaja”.
Eden od njihovih programov je YOPE international, kjer sodelujejo z različnimi mednarodnimi partnerji za pripravo izobraževalnih programov na lokacijah v tujini.

• Digg’Out
Čas obiska: 16:00 – 17:00
Digg’Out je organizacija za brezdomne mlade ali mlade s težavami, stare od 14 do 27 let. Je dnevni center, odprt med 9:00 in 17:00. Filozofija organizacije je, da je Digg’Out kraj za vsakogar. Poleg enega zaposlenega in prostovoljcev radi vključujejo podporo vrstnikov, kjer si mladi med seboj pomagajo in drug drugemu ponujajo “varno zatočišče” za vsakogar, ki se znajde v težavah in nima drugega zatočišča.
V pogovoru z vodjo smo imeli veliko vprašanj o situaciji mladih brezdomcev v Amsterdamu. Pojasnili so nam, da je čakalna doba za stanovanja dolga in da posledično mnogi mladi končajo na ulici ali pri prijatelju. Organizacija Digg’Out vsakodnevno poleg dnevnih aktivnostih ponuja tudi brezplačne obroke. Obroke pripravljajo s pomočjo zaposlenega in morebitnih prostovoljcev ali drugih, ki so tisti dan v centru. Število mladih na dan se lahko giblje od 5 do 30.
Po predstavitvi so nas popeljali na ogled njihovih prostorov. Med ogledom smo imeli priložnost postavljati vprašanja o njihovi organizaciji.

3. DAN: 22. 8. 2024
• Levvel
Čas obiska: 9:00 – 13:00
Levvel je organizacija, ki pokriva področja zdravja/izobraževanja. Njihova predstavitev je bila razdeljena na več delov, kjer so nam specialisti iz vsakega področja povedali več o njihovem delovnem mestu.
V uvodu so nam predstavili celotno organizacijo. Levvel je specializirana organizacija, ki zagotavlja podporo mladim na področju duševnega zdravja, socialnih storitev in oskrbo mladih. Osredotočajo se na podporo otrokom, mladim in njihovim družinam, ki se soočajo z različnimi težavami. Njihove temeljne vrednote so delitev znanja, razvoj strokovnega znanja, svetovanje, vzdrževanje protokolov in izdelava/nadgradnja smernic.
Naslednja predstavitev je bila o stanovanjskih skupinah. Imajo 20 stanovanjskih skupin. Predstavitev sta vodili dve psihologinji, ki sta nam povedali več o delu v njunih stanovanjskih skupinah. Ena izmed njih je delala v mešani skupini za otroke od 14. do 18. leta, ki so žrtve domačega nasilja, spolnega zlorabe ali vzgojnih težav. V tej stanovanjski skupini je 10 vzgojiteljev za dnevne in nočne izmene. Naslednja stanovanjska skupina je namenjena šestim mladostnikom, starim od 14 do 19 let, ki imajo kronične psihološke težave, vedenjske težave, tesnobo, depresijo in neopravičeno izostajanje iz šole. Otroci običajno ostanejo v teh stanovanjskih skupinah 2 – 3 leta.
Mladostnikom ponujajo tudi program imenovan »Future Home«. Vsak mladostnik, ki dopolni 18 let, dobi svetovalca/vzgojitelja, ki mu pomaga pri prehodu iz stanovanjskega doma v novo okolje. Svetovalec pomaga in podpira mladostnika, njegovo družino in šolo. Skrbi in pomaga pri: iskanju nove namestitve (doma, stanovanje, vodena enota…), zaposlitvi/šoli, podpori, duševnem zdravju in načrtovanju finančnih prihodkov.
Eden izmed programov je tudi intenzivni program oskrbe. Če ima otrok intenzivne težave in druge stanovanjske skupine niso primerne za obravnavo njegovih potreb, odprejo stanovanjsko skupino, ki je namenjena samo temu otroku. Za njega ustvarijo individualni načrt dela.
Naslednji program, ki so nam ga predstavili, je tako imenovana “leteča brigada” – mobilna služba. Gre za ekipo specializiranih psihologov, ki jih vzgojitelji pokličejo, ko potrebujejo dodatno strokovno pomoč pri delu z enim (ali več) mladostnikom v stanovanjski skupini, ki ima izrazite vedenjske težave.
Zadnji program, ki so nam ga predstavili, se nanaša na medvrstniško pomoč. Program ponuja mladim, ki se težko znajdejo v dani situaciji (namestitvi, hospitalizaciji ipd.), da se pogovorijo z mladimi, ki so že bili v podobni situaciji, da jim ti svetujejo in pomagajo. Priložnost smo imeli govoriti z enim od zaposlenim – “strokovnjakom iz izkušenj”, ki je med odraščanjem imel psihiatrične težave in zdaj s pogovorom in spodbudami pomaga drugim mladostnikom s podobnimi težavami. Izpostavili so, da je to zelo uporabno orodje pri delu v stanovanjskih skupinah. Predstavitev se je končala z ogledom njihovih prostorov.

• PerMens
Čas obiska: 14:00 – 16:00
Njihov glavni fokus so trije programi: ulično delo, dnevna in nočna zavetišča ter nujna družinska zavetišča.
• Ulično delo: Svetovalci hodijo po Amsterdamu in iščejo mladostnike, ki živijo na ulici z namenom, da z njimi vzpostavijo stik. Večinoma delajo z mladostniki starimi med 16 in 27 let. Ti mladostniki so rizična vedenjska skupina, morda so storili manjša kazniva dejanja in večina jih je opustila šolanje. Svetovalci na ulici izvajajo različne delavnice, imajo rap urice, ustvarjajo filmske posnetke o svojem življenju …
• Dnevna in nočna zavetišča: Namenjena so mladostnikom, starim od 18 do 23 let. Mladostniki lahko v zavetišču ostanejo od 1 noči do 3 mesecev. V Amsterdamu imajo 15 prostorov, kjer lahko sprejmejo 4 osebe naenkrat. Cilj je pomagati ljudem, da niso več na ulicah. Sicer ne ponujajo podpore ali reševanja težav mladostnikom, jim pa lahko najdejo organizacije ali strokovnjake, ki jim bodo pomagali.
• Nujna družinska zavetišča: Lahko omogočijo nočitev največ 44 ljudem v različnih nujnih družinskih zavetiščih. Družine lahko tam ostanejo 6 mesecev. V zavetiščih se osredotočajo na varnost in razvoj otrok.

• Dynamo jongeren (mladinski center Jaco)
Čas obiska: 16:45 – 18:00
Organizacija je osredotočena na mlade, in jim ponuja različne storitve in programe za podporo. Specializirani so za mladinsko delo, ki vključuje dejavnosti, svetovanje in podporo mladim posameznikom, z namenom razviti socialne veščine in postati del skupnosti. Ponujajo dejavnosti za otroke, stare od 4 do 10 let, in mladinske delavnice za mladostnike stare od 10 do 24 let. Nekatere dejavnosti/programi, ki jih ponujajo: dejavnosti na ulici (za podporo mladostnikom, ki nimajo kraja za bivanje), dejavnosti namenjena samo dekletom, Youngsterdam (kjer mladostniki počnejo nekaj dobrega za sosesko ali družbo in za to prejmejo nagrado) in informacije za mladostnike (platforma, kjer lahko mladostniki postavijo vprašanja). Odprti so od ponedeljka do petka. Na dan je prisotnih okoli 10 – 60 otrok. Mladinski center Jaco se nahaja v vzhodnem delu Amsterdama. Imajo 5 zaposlenih, nekaj prostovoljcev in tudi nekaj mladostnikov, ki jim pomagajo. Vse dejavnosti, ki jih ponujajo, so brezplačne, mladostniki imajo vedno na voljo sveže sadje in vodo. Nekatere dejavnosti, ki jih ponujajo so: učenje DJ, učenje glasbe in inštrumentov, dejavnosti za otroke s posebnimi potrebami, kuharske tečaje, skupinske dejavnosti, večerne dogodke: učenje bobnanja, rap, nastope.

4. DAN: 23. 8. 2024
• HVO-Querido (enota Elandsstraat)
Čas obiska: 14:00 – 16:00
HVO-Querido je nizozemska organizacija za socialne storitve s sedežem v Amsterdamu. Enota Elandsstraat je ena od mnogih ustanov, ki jih upravlja ta organizacija. V enoti imajo mladostnike, stare med 18 in 23 let. Mladostniki so tam nameščeni približno eno leto, velikokrat pa zaradi stanovanjske stiske tudi več. Glavne težave, s katerimi se soočajo njihovi mladostniki, so brezdomstvo, starši z odvisnostmi, mladostniki, ki prihajajo iz rejniških domov, mladostniki s čustvenimi težavami, mladostniki, ki imajo dolgove in/ali težave z odvisnostmi.
Ko mladostnik vstopi v enoto, ga zaposleni tri mesece najprej spremljajo in opazujejo z namenom, da ga spoznajo. Na podlagi opazovanega ocenijo njegove potrebe in cilje ter ustvarijo načrt, ki je predstavljen tudi mestnemu svetu. Ko mladostniki dosežejo zastavljene cilje, se preselijo v stanovanje pod nadzorom, kjer imajo več svobode, vendar so še vedno pod mentorstvom odraslega. Stanovanje jim zagotovi mestni svet. Imajo 80 % stopnjo uspeha, njihov recept za uspeh pa je izbira ravnotežja med kaznovanjem in ljubeznijo.

5. DAN: 24. 8. 2024

Dan za evalvacijo ogledov, iskanje možnosti implementacije novega znanja, diskusija o viziji posameznih programov v SCMDJ in nadaljnje mreženje.

  

Dostopnost